:חפשו אותי גם ב
|
מהו מיקוד עסקי?
מיקוד עסקי הוא היכולת הארגונית להגדיר יעדים עסקיים שימצו באופן הטוב ביותר את הפוטנציאל של החברה להצליח, ולהפעיל את כלל המשאבים העומדים לרשות החברה באופן המיטבי כדי לתמוך ביעדים אלו ולמקסם את הצלחתה העסקית. לפיכך, מיקוד עסקי אינו עניין לאנשי שיווק או למנהלים העסקיים בלבד – כל מנהל בארגון שולט בחלק כלשהו ממשאבי החברה, ויש לו יכולת לשפר את המיקוד העסקי של אותם המשאבים ובכך לתרום להצלחת החברה.
למרות החשיבות של מיקוד עסקי להצלחה ארוכת-טווח של חברות, סובלות חברות הייטק רבות מהעדר מיקוד עסקי או מהחלשות המיקוד עם הזמן. בחברות קטנות יותר נובעת לעתים הבעיה מהתמקדות של היזמים בטכנולוגיה ופחות בצד העסקי, מנסיון לגדול או לכבוש נתח שוק במהירות רבה מדי וללא מיקוד, או מנסיון ניהולי מועט. בחברות גדולות יותר חוסר המיקוד עלול לנבוע מתנאי-שוק משתנים שלא ניתנה להם תשומת-לב מספקת, מהעדר נסיון בניהול גוף גדול, מגידול מהיר שלא מלווה ביישום תהליכים מסודרים, או מחוסר תקשורת יעילה בארגון.
כדי להיות ממוקד-עסקית, על הארגון לממש שלושה עמודי-תווך מרכזיים (לחצו על הכותרות לפירוט נוסף):
1. הגדרת יעדים עסקיים ברורים, ריאליים ומוסכמים
הצורך בהגדרת יעדים עסקיים מובן למרבית המנהלים. יחד עם זאת, חברות חוששות לעתים מלהגביל את עצמן לשוק מסוים ולכן מגדירות מטרות עסקיות מעורפלות, מה שמקשה עליהן למקד את מאמציהן להצלחה בפלח-שוק מסוים. בנוסף, בגלל תנאים משתנים בשוק, חוסר נסיון בניתוח אסטרטגי של השוק, או נסיון לייצר ציפיות גבוהות, לרבות מהחברות יש יעדים עסקיים שאינם ריאליים מכיוון שאינם הולמים את תנאי השוק בו החברה פועלת. גם נסיונות "למצוא שוק לטכנולוגיה" או "לחנך את השוק" עלולים להוביל ליעדים לא ריאליים. בעיה נוספת היא שגם אם החזון של החברה ברור, ריאלי ומוסכם על כולם, הרי שהתרגום שלו ליעדים עסקיים קונקרטיים, ומכאן לאסטרטגיית פעולה להשגת אותם יעדים, אינו תמיד מוסכם על כל השותפים להובלת החברה.
כשלחברה אין יעדים עסקיים ברורים, מוסכמים וריאליים, במרבית המקרים היא תתקשה לתפקד כגוף אחד וממוקד.
החברה תתקשה לייצר בסיס לקוחות יציב שיהיו מוכנים לשלם עבור מוצריה לאורך זמן, תתקל בקשיים לרכוש לעצמה נתח שוק, ורווחיה לא יצמחו במידה מספקת. רק קיומם של יעדים עסקיים קונקרטיים ומעשיים יביא לכך שכל גופי החברה יפעלו באופן מתואם ומיטבי למיקסום הפוטנציאל העסקי של החברה.
2. הטמעת יעדי העסק בשיח הארגוני, ותיקשור אפקטיבי של התרומה המצופה מכל ארגון ומכל עובד להשגתם
כשחברה גדלה ויש בה עשרות או מאות עובדים, הצרכים המקצועיים מביאים להתמחות ולהתרכזות של כל עובד בתפקידו, ובאופן טבעי נוצר "מידור" בין הגופים השונים בחברה. בעוד שהעובדים בצד העסקי מכירים לרוב את המטרות העסקיות ואת הציפיות האישיות מהם לתרומה להשגת היעדים, עובדים ששייכים לגופי פיתוח, תשתיות, מנהלה וכו' לא מכירים במקרים רבים את היעדים העסקיים, או שאינם מבינים לגמרי מה הציפיות מהם ומה תרומתם הפוטנציאלית להשגת אותם יעדים.
בהיעדר תיקשור מוצלח של יעדים וציפיות, אינדיבידואלים וגופים בחברה פועלים באופן שאינו ממקסם את תרומתם להצלחה העסקית, נוצר נתק בין גופי החברה בנוגע ליעדים שיבטיחו השגה של המטרות העסקיות, וקבלת ההחלטות לא תמיד משרתת באופן אופטימלי את האינטרסים העסקיים של החברה. בנוסף, ללא הבנה של תרומתם להצלחה העסקית מתקשים עובדים להוציא מעצמם את המיטב, לעמוד בציפיות מהם, להתפתח בתפקידם, ולפתח נאמנות ומחויבות לחברה ולמטרותיה.
הטמעת היעדים העסקיים בשיח הארגוני, ניהול ביצועים לפי יעדים ותרבות ארגונית תומכת מסייעים הן לקבלת החלטות אופטימלית לצרכים העסקיים, הן לשימוש אפקטיבי במשאב האנושי, והן לתרומה מקסימלית של כל אחד מהעובדים לחברה תוך מיצוי עצמי, נאמנות לחברה ומחויבות להצלחתה.
3. הגדרה ושמירה על תהליכי עבודה שיתמכו בהשגת היעדים העסקיים
בחברות רבות חסרים תהליכי עבודה שיבטיחו שכל גופי החברה יעבדו, לאורך זמן, באופן שימקסם את תרומתם להגשמת חזון החברה ולעמידה ביעדים העסקיים. תהליכי עבודה שכאלה צריכים לכלול, בין השאר, תקשורת איכותית בין גופי החברה השונים, תהליכי בקרה לעמידה ביעדי זמן ואיכות, ותהליכי הסקת מסקנות ושיפור תמידי. בהעדר תהליכים כאלה, ייתכן מאוד שגופי החברה לא יעמדו בציפיות ובלוחות זמנים, שאיכות העבודה תדרדר, ושהקשר בין צרכי השוק לבין יכולות המוצרים ייחלש.
כאשר לאורך זמן עובדים הגופים השונים בחברה ללא תהליכים מובנים שיבטיחו תקשורת טובה, בקרה ושיפור תמידי, יתבזרו הפעילויות השונות בחברה, תרומתן לתוצאות העסקיות תלך ותפחת, והחברה תאבד במהרה את המיקוד העסקי שלה.
ביסוסם של תהליכים פשוטים ובהירים בין כל גופי החברה יביא לכך שהמיקוד העסקי של כל הגופים יישמר לאורך זמן, והתוצאות העסקיות ילכו וישתפרו.
זיהוי נכון של נקודות הכשל במיקוד העסקי, והצלחה בפתרונן, דורשים הבנה עסקית מעולה, ראייה מערכתית מצוינת, יכולת להניע תהליכים ארגוניים אפקטיביים וכן מעורבות ומחויבות ניהולית. לעתים קרובות חסרים להנהלת החברה הידע והנסיון או משאבי הזמן כדי לזהות את נקודות הכשל במיקוד העסקי ולהתמודד איתן בהצלחה. אתגר נוסף בחברות רבות הוא הקושי בניהול תהליך אובייקטיבי ונטול אינטרסים לשיפור המיקוד העסקי של החברה. לפיכך, יש יתרון רב בשיתופו של יועץ חיצוני מנוסה, שיעבוד יחד עם הנהלת החברה על מנת לזהות את נקודות החולשה שפוגעות במיקוד העסקי, יתווה בשיתוף עם המנהלים דרכים לפתרון הבעיות, ויסייע בהטמעת הפתרונות בחברה תוך כדי העצמתם של מנהלי החברה – כדי שיוכלו להמשיך בתהליכי השיפור לאורך זמן.
קראו עוד על ייעוץ למיקוד עסקי
|